Terrers Cal Carot Vallcebre

Berguedà
Belians

Coordenades:

42.19429
1.81531
402185
4672028
08293-295
Patrimoni natural
Zona d'interès
Regular
L'èrosio del terreny és constant
Inexistent
Obert
Altres
Privada
08293A006001590000AU
OPC - María del Agua Cortés Elía

Badlands o terrers desenvolupats en lutites carbonatades i margues d'origin lacustre, del Paleocé, amb dipòsits importants de guix. Torrent profund que talla de l'oest a l'est una zona de camps i bosc. Al voltant hi ha feixes abandonades. Accés fàcil a peu des de la pista de terra de Vallcebre a Collell, Belians.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

Els afloraments de guix s'han aprofitat en el passat recent per produir guix al nivell artesanal i per ús personal. Prop dels terrers de Cal Carot hi ha les restes de dos petits forns de guix. Els badlands o terrers de Vallcebre són zones axaragallades de roques del Garumnià. Les roques del Garumnià són el resultat de l'acumulació de sediments en llacs poc profunds i planes pantanoses del final del Cretaci i principi del Paleogen. Hi ha una successió de roques, situades directament damunt de roques calcàries del Cretaci superior. S'ha dividit aquesta successió en quatre unitats principals de baix a dalt: el garumnià gris i el garumnià roig inferior del Cretaci superior, i les calcàries de Vallcebre i el garumnià roig superior del Paleocé..

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.