Tantinyà
Granera

    Moianès
    Baga de Tantinyà
    Emplaçament
    A la part central del terme, pel camí de la Riera, prop del pla de les Falgueres
    776m

    Coordenades:

    41.72074
    2.0742
    422993
    4619185
    Número de fitxa
    08095-73
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 28932
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 000902700DG21G
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Masia aïllada de planta irregular, formada per diversos cossos adossats i amb un espai de barri o pati interior tancat. El volum principal és de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada al pati, presenta un portal d'accés reformat rectangular bastit amb maons i diverses finestres també rectangulars, amb els brancals fets amb carreus de pedra i també amb maons i les llindes planes. De la façana de ponent destaca una finestra balconera emmarcada amb pedra. Tancant el pati per la banda de llevant hi ha dos volums auxiliars rectangulars, amb teulades d'un sol vessant i organitzats en un nivell, destinats al bestiar. Alhora, delimitant el pati per la banda de migdia, hi ha un altre volum de planta irregular amb teulada d'un sol vessant i obertures rectangulars. Delimitant l'accés al pati per la banda de ponent hi ha un altre cos adossat amb teulada de dues vessants i un sol nivell. L'accés al pati es fa mitjançant un portal rectangular protegit amb un voladís de teula àrab de dues aigües. La resta de volums estan adossats a la façana de tramuntana. Són rectangulars, amb teulades d'un i dos vessants i distribuïts en un i dos nivells. És probable que el més petit es correspongui amb un forn. En general, la construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada regularment i lligada amb morter. Les cantoneres estan embellides amb carreus de pedra. Alguns dels paraments presenten un revestiment arrebossat.

    La masia està inclosa dins de l'Espai d'Interès Natural de Gallifa. Les imatges s'han extret del Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera, elaborat l'any 2016.

    La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del quarter sud, els números i els seus propietaris. La masia de "Tantiñá" tenia el número 5 i era propietat de "Miquel Font". En un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Cal Tantinya" (Pont, 2016: 48).

    GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 83-84. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 48, 130-135 [Inèdit]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 19-04-2019]. Http://invarquit.cultura.gencat.cat/ [Consulta: 19-04-2019].