Taller de ceràmica artesanal Josefina Vilajosana
Montmajor

Gargallà
    Can Gener de Tòlics

Tècnica artesanal
    XX-XXI
    Cortés Elía, Mª del Agua

Josefina Vilajosana es dedica a l'esculptura en fang des de fa 28 anys i s'ha especialitzat en la reproducció de bolets de ceràmica. L'artista s'inspira en la natura i realitza la seva obra amb aquesta temàtica principalment. Ha realitzat col·leccions de bolets de ceràmica per diferents museus, entre els que destaca la col·lecció del Museu de Ciències Naturals de Berga i la que ha realitzat per al recentment obert Museu d'Art del Bolet de Montmajor, amb més de dues-centes famílies de bolets.

L'artesana va aprendre la tècnica a Manresa, i des de fa 28 anys es dedica a aquesta tsca en les seves estones lliures a més de portar la casa de pagès. Durant un temps es va dedicar a donar classes al nens de Montmajor i ha fet algun curs per gent gran del ateix municipi. Un dels seus deixebles va ser Mn. Lluís Palau Ribalta, que va ser rector de la parròquia de Gargallà de 1968 fins a la seva mort al 1992. Va realitzar una col·lecció d'escuts papals seguint les indicacions de Josefina Vilajosana.

CASAS, N. (2002). Josefina Vilajosana: artesana d'escultures de fang. Regió 7, Berguedà Setmanal, Contraportada, 17-7-02.