Subiradells
Taradell

C, Muntanya, 3. Urb. La Roca

X-XIV
    En estat ruïnós.
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Subiradells era una casa d'origen medieval de la qual se'n conserven restes de fonaments en una parcel·la de la urbanització la Roca. Es troba en un estat de ruïna avançat, que no permet definir les seves característiques constructives. L'entorn és ple de restes d'enderroc i està cobert de vegetació.són fets de pedra irregular lligada amb morter.

Al segle X Subiradells era un alou que Edelmar, fill dels vescomptes de Girona, posseïa en terme del castell de Taradell. L'any 989 fou llegat a la Catedral de Vic, tot i que no fou fins al segle XI quan la va posseir definitivament. A finals del segle XI va quedar deserta i fou cedida a Guillem Ramon de Taradell perquè reconstruís la capella de Sant Quirze, construís cases i hi treballés les terres. Al segle XII la propietat es dividí en dos masos, Subiradells Jussà i Subiradells Sobirà, que passarien a formar part del domini dels Madriguera, que la tenia per la Pabordia de Gener de la Catedral de Vic. El mas Subiradells quedà deshabitat després de la Pesta Negra i probablement no fou repoblat, ja que a finals del segle XVI els masos Subiradells jussà i sobirà consten com a deshabitats. Al llibre de "Patrimonium ecclesiae" de l'any 1599 (PLADEVALL, 1995:333) hi conseten els masos rònecs de Subiradells, els jussà i sobirà units a la Codina, un altre mas Subiradells unit a la Madriguera i la masoveria de Subiradells unida a la Roca.

PUIGFERRAT, C (2014). La Madriguera (Taradell): Història d'un mas Osonenc. Taradell: Josep Miralpeix i Maria Dolors Peix.