Sta. Maria d'Horta
Avinyó

XI-XVII
    si, IPA
    Bisbat de Vic C/Sta. Maria, 1 08500 - Vic
    Marc Cucurella Pinilla

Església de tres naus de petites proporcions, la central és coberta amb volta de canó rebaixada i les laterals amb volta de creueria en els seus dos trams. L'interior de l'església és totalment arrebossat i reprodueix una decoració típicament neoclàssica. La porta actual és al mur de ponent i és un element més de les múltiples modificacions que afectaren l'edifici romànic primitiu. Aquesta porta fou refeta l'any 1863. A llevant i a tramuntana, l'església es confon amb les dependències de la gran masia annexada construïda al segle XVII i el cementiri. L'absis semicircular decorat amb arcuacions llombardes només és visible des de la rectoria. Les capelles laterals són obra del segle XVII (entre 1686 i 1691)

Les restes de romànic que hi queden només es poden apreciar des de dins del mas de la Rectoria, observant l'absis on s'adossa la mateixa masia.

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell d'Artés, al lloc d'Horta. Aviat degué adquirir categoria de parròquia, que conserva encara avui. El lloc i l'església apareixen citats abans del 1154 com a parròquia d'Horta i el 1175 i el 1199 és esmentada com a Santa Maria d'Horta. Al final del segle XVII l'edifici sofrí diverses modificacions que li feren perdre la seva fesomia medieval: entre els anys 1686 i 1691 fou ampliada afegint-hi diverses capelles laterals; el 1830 es féu la façana actual. El campanar també és posterior; possiblement s'aixecà damunt el basament d'una torre anterior.

- BALLÚS CASÒLIVA, Glòria (2004). Els Municipis del Bages. Llocs d'interès i elements festius, Manresa, Centre d'Estudis del Bages, pàg. 9.
    - DALMAU ARGEMIR, Delfí (2004). "Horta d'Avinyó, Santa Maria" a Campanars del Bages. Parroquials de Torre, Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Manresa, pàg.42.
    - Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. (08-11-1989), núm. 1216, Generalitat de Catalunya, Barcelona.
    - GAVIN, Josep M (1979) "Bag. 38 (Santa Maria" a Inventari d'Esglésies, vol. V (Bages), Artestudi Edicions, Barcelona, pàg. 32.
    - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (cord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed., pàg. 134.
    - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.
    - VILLEGAS, Francesc (1982). El Romànic del Bages. Estudi d'edificis religiosos, Ed. Sobrerroca, Manresa, pàg. 41.
    VV.AA. (1984) "Santa Maria d'Horta" a Catalunya Romànica, vol. XI (El Bages), Barcelona, pàg. 110-111.
    - VV.AA. (1994) Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Catalana, vol. IX, Bages, Berguedà i Solsonès, pàg. 139.