Sot del Grau Sant Quirze Safaja

Serrat del Sot del Grau. Sud del nucli de Bertí
De Bertí agafar el camí de la dreta. A la segona bifurcació pel camí central i la següent a l'esq.

XVII-XX
Núria Cabañas

El Sot del Grau és una casa d'origen medieval que fou consolidada en època moderna i contemporània, mantenint l'antiga morfologia. És una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada al sud-est. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. S'accedeix per unes escales que comuniquen amb la porta d'accés, situada a l'alçada del primer pis. A la planta baixa s'obren dues portes més, una d'arc rebaixat i una segona de secció d'arc pla. Tant a la façana de llevant com de ponent s'obren diverses obertures d'arc pla amb reixa metàl·lica. El parament dels murs és de pedra arrebossada.

Emplaçament: C-1413b cap Centelles. Passat el Km 11 a la dreta. Seguir el camí fins el collet de Can Bola. Agafar el camí de la dreta. Passat el mirador del Sot del Grau el primer a l'esq.

Segons la documentació el Sot del Grau era un mas tradicional que amb l'edificació d'un gran nombre de masos entre els segle XVII-XVIII van augmentar el nombre de focs de la parròquia de Bertí.