Sot d'aigua d'en Pató Alella

Maresme
Les Costes - Rials

Coordenades:

41.50337
2.30276
441809
4594873
08003-166
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX-XX
Regular
Ple de vegetació.
Legal
BCP (Catàleg Patrimoni d'Alella - 2010)
Difícil
Sense ús
Privada
Polígon 02 - parcel·la 33
Jordi Montlló Bolart

Dipòsit de planta circular d'1'5 m de diàmetre, excavat en el sauló i impermeabilitzat amb morter. Per damunt del nivell del sòl s'aixeca per suportar el marge amb paret de paredat antic; pedres petites i irregulars unides amb morter. Al costat hi ha dos petits dipòsit fets amb maó pla, de planta quadrada que servien per fer la barreja anomenada "caldo bordolés" (boullie
bordelaise), i que es feia barrejant aigua i calç amb sulfat de coure per sulfatar la vinya.
En aquest no es veu per la vegetació que hi ha, tant a dins (papirus), com a l'exterior, però acostumen a tenir una canalització de la terrassa del marge que condueix l'aigua pluvial fins dins el dipòsit.
Està enmig del bosc. S'hi arriba des del Camí dels Traginers, pujant el Torrent de Rials fins les Costes o per darrera, pujant l'Avinguda Sant Mateu i passat el restaurant Can Magarola, per un camí, encimentat i amb forta pendent, a mà dreta i baixar per l'altre vessant de la muntanya.

Quan es van deixar d'utilitzar, els pastors de la zona els van tapar amb branques per evitar que els bens o les cabres del ramat hi caiguessin.

AJUNTAMENT D'ALELLA (2010). Catàleg patrimoni històric, artístic, cultural i mediambiental; dins el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal d'Alella.
ASENSIO, Àlex (2008). L'aigua a Alella; dins "recordant ... les veus d'Alella", Ajuntament d'Alella i Biblioteca Municipal Ferrer i Guàrdia, pàg.135.
MONTLLÓ, Jordi i FONT, Josep (2007). Inventari d'arquitectura rural i popular d'Alella. Inèdit.