Solanes
La Llacuna

Respecte del Km 25 direcció Pontons

XVI
    Conservada desigualment segons les parts de la construcció antiga.
    Juan Garcia Targa

Conjunt d'edificis de caràcter popular format per una estructura principal, de grans dimensions, planta rectangular, sostre a dos vessants i cobertura amb teules corbes. En aquesta estructura se li han anat annexant altres dependències fruit de les necessitats familiars i de l'explotació agrícola. La part habitada, planta baixa i habitacions annexes i primer i segon pis de la part dreta de la propietat es troba en bon estat donada la se va utilització con a habitatge. Pel que fa a la part posterior i dependències situades al fons respecte de la façana, el seu estat es molt pitjor. La façana originàriament presentava una porta amb arcada de mig punt fet amb dovelles treballades i va ser constituïda per un sistema arquitravat fet amb dovelles. Primer pis, i golfes formen l'estructura principal de la construcció. En destaca lla presencia poc habitual d'arcades, fins a set dins l'estructura. Davant la façana hi ha una sèrie d'estructures que formen una petita placeta de redistribució de l'espai.

Segons comunicació personal del Sr. Portella, popularment es fa esment a Mansio Solanes, denominació d'origen llatí a la que es vincularia aquesta propietat. Es disposa de documentació del segles XV-XVI que testimonies la rellevància de la propietat molt vinculada històricament a les propietats del Monestir d'Ancosa. També està vinculat a d'altres propietats properes com son: Cal Dach, Cal Maginet, Cal Camorra, Cal Galimany, Cal Pigó,

Agraïm l 'informació donada pel Sr. Francesc Portella. No s'ha trobat cap esment a la bibliografia consultada.