Sobirana
Puig-reig

De la ctra. C-16 al km 78 aprox. agafar camí fins Merola i seguir en direcció N-W 1,5 km aprox.

XII-XVII
    Façanes i tancaments i estat precari. Interior en males condicions.
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia de dimensions mitjanes que ha conservat perfectament la tipologia constructiva originària. Es troba assentada a l'extrem d'una esplanada, dominant la vall de la riera de Merola. És de planta rectangular, amb coberta a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Consta de planta baixa, pis i sotacoberta, que originàriament era una galeria i ha estat coberta amb tàpia. El mur de migdia i el de llevant conserven encara els carreus de la primera construcció medieval. Són de mida mitjana, molt regulars i perfectament col·locats en filades, i es podrien datar als segles XII o inicis del XIII. A la façana principal destaquen el portal d'entrada amb arc de mig punt adovellat i són visibles també les restes d'una altra porta, amb llinda monolítica en forma de triangle, posteriorment tapiada, així com una finestra amb un arc de mig punt tapiat i una altra finestrella amb arc de mig punt. A l'angle nord-est hi ha les restes del que fou una torre, que quedà integrada a la masia quan aquesta fou ampliada al segle XVII. Al mur de migdia hi ha un contrafort molt massís. Al costat oest hi ha un balcó de brancalls i llinda de pedra que anteriorment connectava a un cos afegit a la masia, actualment enderrocat. L'interior de la casa conserva l'estructura tradicional, però en estat molt precari. Al costat est hi ha una construcció adossada, recentment reformada, de planta baixa amb murs de pedra i també de maó. A l'altre costat del camí hi ha la construcció d'una pallissa, molt ben conservada, i restes d'una era enrajolada.

El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element

Situada dins l'antic terme parroquial de Santa Maria de Merola, i prop de les restes d'aquesta església romànica, aquesta casa fou bastida probablement al segle XII o inicis del segle XIII, tal com suggereixen els paraments, que es podrien considerar de l'època del romànic. L'any 1609 s'amplià i es transformà en la masia que avui encara es conserva. Les obres foren contractades per la família propietària, els Narbut, al mestre Joan Jarratet, del Regne de França. A la dècada de 1990 es va rehabilitar la coberta.

GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    SERRA, Rosa; MIRALDA, Jordi (1990). Merola, un poble. Associació Cultural Esplai; Comissió Caminada Popular, p. 28, 31.
    VILADÉS, Ramon (1985). "Casa Sobirana", Catalunya romànica, vol. XII El Berguedà, Barcelona, Fundació enciclopedia Catalana.
    SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982
    VV.AA. Inventaridel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1994.
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 3.16