Sitja del Turó de Sant Andreu
La Pobla de Claramunt

    Anoia
    Turó de Sant Andreu
    Emplaçament
    A la part alta del pendent de la vessant sud-est del turó de Sant Andreu.
    302

    Coordenades:

    41.55035
    1.67381
    389397
    4600703
    Número de fitxa
    08165-12
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Estat de conservació
    Dolent
    Les estructures que havien aflorat estan desaparegudes.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CA7602
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08164A008001180000AY
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    En el marge d'una vinya avui abandonada, situada al vessant sud del turó de Sant Andreu i a uns 30 metres de distància de les coves homònimes, durant els anys 60 del segle XX es localitzà una sitja subterrània excavada al travertí, a no molta profunditat respecte al nivell del sòl. La troballa fou deguda a una esllavissada del terreny, per la qual cosa quedà seccionada, encara que el perfil es va poder documentar sencer. L'estructura va ser netejada i el resultat fou la documentació d'una sitja de perfil allargat de 2'15 m d'alçada per 1'26 m d'amplada màxima, amb una boca circular de 0'65-0'70 m de diàmetre per sobre de la qual hi discorria el mur del bancal. Caiguda a l'interior de la sitja i fragmentada s'hi va localitzar la tapa de pedra, de forma circular i amb 0'72 m de diàmetre i un gruix de 5 cm.; presentava un orifici central de 9 cm.
    Aquestes sitges subterrànies se solen documentar per a època ibera i medieval, però atès el context molt probablement aquest exemplar calgui ubicar-lo dins l'Edat Mitjana. El punt exacte de la troballa és avui il·localitzable, però possiblement hi hagué més estructures i se'n pot conservar encara alguna al subsol. És molt probable la relació d'aquesta sitja amb les coves properes de Sant Andreu, ubicades a només 30 m de distància.

    IMATGE 1: Croquis de la sitja segons Ramon Farrés (1968).

    A mitjan dels anys 60', l'historiador local Josep Riba Gabarró va donar avís d'aquesta troballa al Centre d'estudis d'Igualada. El membre de la Secció d'Arqueologia d'aquesta entitat comarcal, Ramon Farrés Borràs, hi efectuà una excavació d'urgència l'any 1967, immediatament després del seu descobriment per les causes accidentals abans descrites. L'any 1984 el jaciment fou incorporat a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, però ja llavors no va ser possible localitzar l'estructura, la qual possiblement estigui de nou colgada de terra o bé s'hagi fet malbé per elements ambientals com ara una altra esllavissada. La Tapa de la sitja localitzada durant les excavacions de 1967 es troba dipositada als magatzems del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia.

    -FARRÉS BORRÀS, Ramon (1968): "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares: La Pobla de Claramunt", Ampurias, 30, p. 325.
    -SALES CARBONELL, Jordina (1993-94): "Tombes i Necròpolis Isolades a la Comarca de l'Anoia", Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia, 14-15, ed. Departament d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona, p. 325.
    http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=14&consulta=MCU2KzA4MTY1…