Sínia prop de la carretera de Malgrat
Malgrat de Mar

Pla de Grau
    Prop de la rotonda de la Ctra. BV-6001

Algunes peces es troben deteriorades.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Sínia situada en una zona d'horta del Pla de Grau, prop de la carretera de Malgrat a Palafolls. Es tracta d'una construcció formada per un pou circular fet amb maó. A la part superior hi ha fixat l'eix, el qual té fixada una roda vertical amb cadenes i catúfols dins el pou. Al costat hi ha una pica quadrangular, així com un petita construcció amb una bomba i un safareig.

Les sínies són construccions de l'àmbit rural que servien per extreure aigua del subsòl, en especial en zones on aquest recurs era escàs. El mecanisme consistia en una roda fixada sobre un eix horitzontal que acabava en una roda horitzontal. Aquesta segona roda feia d'engranatge i es movia amb força animal, generalment d'un ase o una mula. Quan l'animal donava voltes lligat al mecanisme, es posaven en funcionament les rodes, aconseguint així que la roda vertical s'accionés. Aquesta estava proveïda d'una cadena amb uns recipients fixats anomenats catúfols, que pujaven l'aigua del pou sobre el qual es trobava fixada la roda. Generalment l'aigua s'utilitzava per al rec.