Sínia de l'Hostal
Castellnou de Bages

Al camí que va del camí de Santpedor a Castellnou al nucli antic
    A 166m al NE de Cal Tatxeta

El sostre s'ha començat a ensorrar i la vegetació ocupa part de l'edifici
    Laura Llorens Travé i Jordi Tornés Bes

Sínia ubicada a l'interior d'una edificació, amb el carener paral·lel al frontis, ubicada prop del riu d'Or. Les parets són de pedra i argamassa, i els murs conserven part de l'arrebossat. Als eixos entre façanes hi trobem carreus. El portal consta d'una llinda de pedra i rajols ceràmics als brancals.
    La sínia és una: "màquina d'elevar aigua que consisteix en una roda horitzontal, accionada per un animal que dóna voltes fermat a l'extrem d'un pal horitzontal solidari amb el seu eix, que engrana amb una altra roda vertical que mou una cadena sense fi, proveïda de catúfols en tota la seva llargada, l'extrem inferior de la qual és submergida a l'aigua del pou" http://www.grec.net/home/cel/dicc.htm

La sínia és un dels mecanismes més freqüents a l'hora d'extreure aigua. S'introdueix a la península ibèrica en època andalusina. Arribarà als comtats catalans durant el segle XI.

AA.VV. (2004). L'arquitectura de l'aigua. Pagès Editors. Lleida.
    VILA ROVIRA, Pere (1991). Recull Històric. Castellnou de Bages. Ajuntament de Castellnou de Bages.