Sínia de l'Hort del Ferrer
Taradell

Riera de la Tomba
    Pel camí que hi ha a la dreta poc abans d'arribar a la Valldevall

Marta Lloret. Antequem, S.L.

Sínia situada a la riera de la Tomba, sota la casa de Can Vidal. Es tracta d'una petita construcció de planta quadrangular, d'un sol nivell d'alçat i la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal amb llinda de fusta i brancals ceràmics, sobre el qual hi ha una finestra d'arc pla de pedra carejada. A les façanes laterals hi ha petites finestres, a mode d'espitllera. A l'interior s'hi conserva el mecanisme desmuntat, amb la roda vertical, els catúfols, la biga on es fermava l'animal, la menjadora… En un costat hi ha el pou subterrani, que està cobert amb volta de canó de pedra.

Les sínies són construccions de l'àmbit rural que servien per extreure aigua del subsòl, en especial en zones on aquest recurs era escàs. El mecanisme consistia en una roda fixada sobre un eix horitzontal que acabava en una roda horitzontal. Aquesta segona roda feia d'engranatge i es movia amb força animal, generalment d'un ase o una mula. Quan l'animal donava voltes lligat al mecanisme, es posaven en funcionament les rodes, aconseguint així que la roda vertical s'accionés. Aquesta estava proveïda d'una cadena amb uns recipients fixats anomenats catúfols, que pujaven l'aigua del pou sobre el qual es trobava fixada la roda. Generalment l'aigua s'utilitzava per al rec. Aquesta sínia antigament era del Joanet de Cal Ferrer i el Sr. Vidal li va comprar.