Sínia de can Mariano Talamanca

Riera de Talamanca, 08279 Talamanca
Baixant del poble per l'obaga del castell, passem Molí del Menut seguint riera amunt, i a la dreta

Parcialment ensorrada i amb molta vegetació als voltants.
Quim Serdà Manau

Construcció molt senzilla de planta rectangular i coberta a dues aigües, avui parcialment ensorrada. El parament és de pedruscall i sols presenta una obertura, a llevant. L'entrada és a ponent. Tot i la proximitat de la riera de Talamanca, la sínia té un pou interior d'on s'agafava l'aigua per a regar els horts dels voltants, perimetralment tancats per murs de pedra seca.

És al segle XIX que proliferen arreu les construccions de sínies, obres necessàries alhora d'elevar l'aigua de pous o rieres i poder regar els horts i conreus. Aquestes màquines consistien en una roda horitzontal accionada per un animal que donava voltes lligat a l'extrem d'un pal horitzontal solidari amb el seu eix, i que engranava amb una altra roda vertical que movia una cadena sense fi, proveïda de catúfols en tota la seva llargada, l'extrem de la qual era submergida a l'aigua de la riera, el pou, etc. Amb el progressiu abandonament del camp al segle XX, aquestes construccions aniran entrant en desús fins que finalment seran abandonades.