Sínia de Can Deu
Sant Feliu de Codines

    Vallès Oriental
    Ctra BP-1241, després del pont de Can Deu del Veïnat.

    Coordenades:

    41.69425
    2.15069
    429326
    4616178
    Número de fitxa
    08210 - 181
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Està coberta de vegetació.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08209A001000690000DF
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Sínia situada prop del torrent de Can Deu del Veïnat. Es tracta d'una petita construcció de planta quadrangular, amb la part frontal corresponent al pou de major alçada i construïda aprofitant el desnivell natural del terreny. A la part inferior, a peu de carretera, hi ha un dels accessos, i l'altre es troba a la part posterior, a la qual s'accedeix des del camp que hi ha a sobre.

    El parament dels murs és de pedra lligada amb morter de calç, de majors dimensions a les cantonades, i la part superior de la torre del pou és d'obra vista. Estan revestits amb morter de calç. Es desconeix si a l'interior s'hi conserva la maquinària, ja que està coberta de vegetació i no s'hi ha pogut accedir.

    Les sínies són construccions de l'àmbit rural que servien per extreure aigua del subsòl, en especial en zones on aquest recurs era escàs. El mecanisme consisteix en una roda fixada sobre un eix horitzontal que acaba en una roda horitzontal. Aquesta segona roda fa d'engranatge i es mou amb força animal, generalment d'un ase o una mula. Quan l'animal dona voltes lligat al mecanisme, es posen en funcionament les rodes, aconseguint així que la roda vertical s'accionés. Aquesta està proveïda d'una cadena amb uns recipients fixats anomenats catúfols, que pugen l'aigua del pou sobre el qual es trobava fixada la roda.

    Generalment aquesta aigua s'utilitzava per al rec. 

    L'any 1793 el propietari de Can Deu, Francesc de Déu, obtenia la concessió per l'aigua de les quatre fonts i les mines que hi havia al mas. És probable que la sínia fos construïda poc després per aquesta concessió.

    - L’aigua i el patrimoni històric industrial a la conca del Besòs. Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs.