Sifó de la canalització d'aigua de Vic I
Taradell

Riu Gurri

Marta Lloret. Antequem, S.L.

Sifons que formen part de l'obra de canalització de les aigües de Bellpuig per abastir la ciutat de Vic i que permetien donar continuïtat a l'aigua de la mina al seu encreuament amb el riu Gurri. Estan construïts al costat de la resclosa del molí del Ral, entre les propietats de Bellpuig i la Verneda. El primer dels sifons està construït al costat de la font de Bellpuig, en una edificació feta de maó i de pedra. S'hi accedeix per una porteta des d'on descendeixen unes escales de pedra que condueixen fins a la mina, que és plena d'aigua. El tram de les escales està cobert amb lloses i l'espai interior amb volta de pedra. Adossat a aquest cos hi ha un pou, fet per separat per donar garanties sanitàries a l'aigua de la canalització.

La ciutat de Vic patia des d'antic problemes en el subministrament d'aigua potable, a causa de la inexistència d'una deu prou important dins el seu terme. Uns estudis previs van posar al descobert l'abundància d'aigua a la zona de Bellpuig i la Madriguera. Aleshores, l'any 1771 l'alcalde de Vic, Jaume Pou, i el propietari del mas Bellpuig, Joan Bellpuig, van signar un acord per la canalització de l'aigua fins a la ciutat, amb el projecte redactat per l'arquitecte Joan Soler Faneca. La canalització no va quedar enllestida fins a l'any 1820 i va donar servei a la ciutat fins l'any 1969, bàsicament per la portada d'aigua del riu Ter. A part de proveir les cases, al llarg del seu recorregut hi havia 17 fonts públiques. Es tractava d'una obra d'enginyeria de gran magnitud, formada per una mina principal de notable profunditat, que tenia el seu origen en la Mare de les Fonts i que al llarg del seu recorregut tenia diversos ramals o boques de manteniment i els sifons que permetien salvar el riu Gurri. El sifó era un recurs que era utilitzat des d'antic per passar l'aigua sota un obstacle, basant-se en la tècnica dels vasos comunicants.

BAUCELLS, J. (2012). "Les aigües de Bellpuig", Taradell. Taradell: Revista de Taradell.