Serrat del Gall
Cercs

Al vessant de llevant del serrat del Gall, en un extrem d'un morral orientat cap a sud i est.

Sara Simon Vilardaga

La masia està formada per un edifici principal, corresponent a l'habitatge, i un edifici secundari, que havia tingut funcions de paller i magatzem (sembla que avui dia ha estat condicionat com a habitatge). El conjunt està bastit en un terreny en desnivell fet que determina que l'alçada visible de les seves façanes no sigui uniforme. La casa, situada a la part de llevant del conjunt, té planta rectangular, consta de planta baixa i planta pis; té coberta a dos vessants, de teula àrab, amb carener orientat est-oest. El murs són de paredat irregular, amb carreus desbastats a les cantoneres; part de la superfície de les seves façanes està recoberta per un revestiment de morter. Pel que fa a les obertures, són senzilles i sense elements destacables, alguna té llinda de fusta i brancals de carreus poc treballats. Al seu voltant té algun cos adossat i algun altre annex menor. L'antic paller, es troba situat a tocar del volum principal, no estan adossats per molt poca distància. És un edifici bastit en una feixa més elevada, té planta quadrangular, consta de planta baixa i primera,i és cobert seguint la mateixa orientació que el volum de la casa. Mostra una tipologia de materials i d'acabats d'obertures similar a les ja descrites per l'edifici principal. El conjunt es troba emplaçat en una zona oberta, amb gran quantitat de prats i camps de conreu al seu entorn.

La masia consta catalogada com a BCIL núm. 991-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005. Recentment ha estat proposada la pèrdua de la protecció BCIL, però modificant-la per la de Zona d'Expectativa Arqueològica, ja que s'ha valorat que els valors arquitectònics són baixos, però poden existir estructures més antigues en els subsòl.

El lloc del Serrat del Gall consta referenciat des de l'època medieval. Prop de la casa es conserven les restes d'un mur, que s'ha considerat que podrien correspondre a un antic mas, potser d'origen medieval.
    Les diferents fonts situen l'origen de la casa actual al segle XVIII.

PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 18. Ajuntament de Cercs