Serrat de Terra Cuques
Casserres

Riba dreta de la riera de Clarà, en un turó des del qual es domina la vall.

III aC-IdC
    No s'ha fet cap excavació, les troballes són superficials.
    Jordi Montlló Bolart

Lloc d'habitació sense estructures conservades d'època romana republicana, localitzada en una elevació del terreny propera al nucli de Casserres i al nucli de Santa Maria de l'Antiguitat. Són visibles en superfície restes de ceràmica d'època ibèrica i romana de la mateixa tipologia que la que surt en el jaciment del Serrat dels Tres Hereus.

Per arribar-hi cal sortir des de Santa Maria i baixar pel camí que porta a les immediacions del Serrat.

Noticies facilitades per Jaume Bernades, director del Museu de Solsona als redactors de la Carta Arqueològica.
    Tot i així, no s'ha realitzat cap excavació arqueològica que permeti identificar millor la tipologia del jaciment ni el seu marc cronològic.

AAVV (1991). Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    MARTÍ CASTELLÓ, RAMON i CAMPRUBÍ SENSADA, JOSEP (2000). Evolució del poblament a la Plana Central del Berguedà des de l'època Baix Imperial Romana fins a l'alta Edat Mitjana. Memòria de les campanyes de prospecció arqueològica dels anys 1997 i 1998. Memòria núm. 3934. Memòria inèdita. Arxiu Àrea de Coneixement i Recerca, DGPC.