Serrat de Soldevila
Balsareny

Sector nord del terme municipal. Prop de la colònia Soldevila
    Emplaçament
    Carretera de servei lateral de l'Eix del Llobregat (C-16z), al km. 71,2 camí direcció est i trencall a la dreta. Seguir uns 200 m fins als peus del turó i prendre corriol.
    410

41.88624
    1.88387
    407400
    4637748
    08018 - 305
    II-I aC
    Estat del conservació del jaciment desconegut, probablement força arrasat
    CCAA 1435
    08018A007000310000DR
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment d’època ibèrica que es coneix tan sols per la troballa de material arqueològic en superfície. Es troba ubicat en un turó emboscat i força estratègic, prop de l’actual Colònia Soldevila d’on pren el nom.  El turó queda encinglerat sobre el Llobregat de manera que domina bona part de la vall del riu. És un turó escarpat per la banda de llevant i migdia, mentre que per la part de ponent té un accés fàcil.

La topografia del lloc i la dispersió dels materials trobats en superfície suggereixen que l’assentament podria tenir una extensió considerable, d’uns 2.000 metres quadrats aproximadament. S’hi poden distingir dues parts: el turó pròpiament dit i una plataforma situada a la banda de solei (a migdia), actualment terrassada per les feixes d’antigues vinyes. Durant les tasques de revisió de la Carta Arqueològica el 2010 i també prèviament s’hi va recollir material ceràmic. Concretament, a la part superior del turó s’hi van identificar restes de terrissa comuna. A la plataforma inferior s’hi va recollir material més abundant: ceràmica ibèrica oxidada, ceràmica feta a mà i campaniana A i B. En base a aquests materials el jaciment es podria situar entre el segle II i I aC, encara que no es pot descartar que tingui un origen anterior. Per les característiques defensives i estratègiques del lloc es podria pensar en un poblat encastellat o fortificat del tipus oppidum.

DAURA, A.; GALOBART, J.; PIÑERO, J (1995). L'arqueologia al Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages (Monogràfics; 15), p. 132.