Serrat de Santa Àgata
Gaià

Al sector central del terme de Gaià
    Emplaçament
    Ctra. a Prats de Ll (BV-4401), al km. 5 camí que surt del raval de Gaià (indicat), uns 700 m a N i W
    524

41.9191
    1.91977
    410424
    4641358
    08090 - 63
    08089A007000480000YG
    Jordi Piñero Subirana

Serrat o turó que s'estén entre la riera de Gaià i l'actual carretera. És un dels turons emblemàtics del municipi, ja que es troba prop del poble i, des de fa uns anys, s'hi organitza un aplec anual per la diada de Santa Àgata. El turó té una forma allargassada que segueix l'eix nord-est sud-oest, i arriba a una altitud màxima de 524 m. El cim es troba a la banda de ponent, i allà s'hi aixeca la capella de Santa Àgata, probablement bastida al segle XIX en el mateix indret on hi havia hagut el castell de Gaià i, anteriorment, un poblat ibèric. La part alta del serrat, allargassat i estret, és perfilat per nombroses roques que conformen petites cingleres o rocams dispersos. Moltes d'aquestes roques s'han desprès i es troben escampades per la falda del turó. Alguns d'aquests grans blocs de pedra s'han utilitzat per construir uns murs ciclopis que protegeixen el vessant de llevant del turó, entorn del primitiu camí d'accés al castell. Actualment la major part del turó és ocupat per bosc de pi i també d'alzina. L'esplanada entorn de la capella de Santa Àgata és un indret agradable, amb un bosc esclarissat on s'hi ha adequat una zona amb grans pedres col·locades a terra a manera de bancs.