Serrat de les Tombes - Tomba 1
Capolat

Zona de Capolat, Serrat de les Tombres.

Neolític
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Tomba del Neolític Mitjà formada per quatre grans lloses de pedra sorrenca clavades verticalment al terra. Es defineix un espai rectangular orientat longitudinalment d'est a oest. Al costat sud s'hi localitzava la llosa de coberta que havia estat treta de la seva posició original. La llosa de la banda de llevant sobresortia respecte les altres, estava inclinada cap l'interior de la caixa i trencada per sobre del nivell de la base, possiblement a causa d'un impacte. La llosa de la banda de ponent estava falcada amb pedres per l'exterior. Els vèrtex interiors estaven reomplerts amb pedres.

Durant els mesos de juny i juliol del 2004 es va dur a terme una excavació arqueològica per part de la Societat d’Arqueologia del Berguedà dirigida per Josep Farguell, Anna Ramon i Josep Sánchez. La cista contenia un enterrament doble conservat “in situ”, amb diversos materials: tres puntes de fil transversal (trapezi), un ganivet de sílex, dos punxons d’òs, dues denes de cal·laïta i un vas amb quatre nanses planes. Les restes estan dipositades al Museu Comarcal de Berga.

FARGUELL I PALLARÉS, Josep, RAMON XIVILLÉ, Anna, SÁNCHEZ VICENTS, Josep (2004). Memòria de la intervenció arqueològica del Sepulcre del Serrat de les Tombes. Capolat (el Berguedà). http://hdl.handle.net/10687/430627.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004).  Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit