Serrat de la Casanova
L'Espunyola

  Berguedà
  A la zona de Sants Metges
  Emplaçament
  A tocar de la Casanova de Cal Pauet, al costat de ponent.

  Coordenades:

  42.05197
  1.76277
  397618
  4656287
  Número de fitxa
  08078 - 149
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XI-XII
  Estat de conservació
  Dolent
  Les restes es van localitzar perquè afloraven a la superfície.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08077A011000120000HJ
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  A la part posterior, oest, de la masia la Casanova de Cal Pauet s'hi aixeca un petit turó. Al cim del qual en Josep Carreres i en Josep Casas hi van localitzar diverses restes òssies d'enterraments i alguns fragments dMee ceràmica grisa medieval dels segles XI i XII. El jaciment podria tractar-se d'una necròpolis de sepultures de fossa de l'època medieval.
  Prop d'aquí, en concret a l'altra banda de la carretera C-26, a la part nord. Al capdamunt de l'anomenat Serrat dels Moros, s'hi van localitzar diverses sepultures excavades a la roca associades a signes cruciformes gravats també a la roca. El jaciment va ser destruït en els treballs d'ampliació de la carretera. També hi ha recollides informacions de l'existència de tombes de lloses en el camp proper, avui també desaparegudes.

  BOLÓS, J., PAGÈS, M.: "Les sepultures excavades a la roca". A Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya. Acta Mediaevalia, Annex 1, Facultat de Geografia i Història de Barcelona, Departament d'Història Medieval, Universitat de Barcelona, Barcelona, 1982.