Serrat d'Aguiló
Santa Maria d'Oló

Sector nord-occidental del terme
    Ctra. BP-4313, al km. 22,1 camí direcció nord fins el Ciuró, camí N-E 200 m i seguir camp a través

Jordi Piñero Subirana

Turó prominent emplaçat vora la riera Gavarresa, a l'alçada de la masia del Ciuró. És un dels cims destacats d'aquesta contrada, amb el seu perfil més identificable a la cara nord, sobre la masia d'Orriols, on queda tallat per un cingle de paret vertical on són visibles els estrats sedimentaris de color vermellós. És un dels cingles característics que ha erosionat la riera Gavarresa al llarg dels diversos meandres que forma en aquesta zona. Les cares sud i est del serrat, en canvi, són de pendent molt més suau i en part conreats. El Serrat d'Aguiló té una alçada de 453 metres i, des del seu vessant nord i occidental, presenta unes magnífiques vistes sobre la conca de la Gavarresa i tot el territori que s'estén més al nord. Precisament en una de les puntes occidentals del turó hom suposa que hi havia emplaçat l'antic castell d'Aguiló, documentat en època medieval, del qual en quedarien unes restes molt escadusseres.

AA.DD. (1997). Guia d'espais d'interès natural del Bages. Centre d'Estudis del Bages; Institució Catalana d'Història Natural, Manresa, p. 63-68.
    Anònim "Cingleres de la Gavarresa. Santa Maria d'Oló . Itinerari de natura. Ruta 3" (fullet de difusió). Ajuntament de Santa Maria d'Oló.
    FENOY GALINDO, Elsa; VILANOVA ROS, Josep (1991). "El paisatge d'Oló: relleu, clima i vegetació", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 10-37.