Serradora del mas la Vila Talamanca

Bages
Mas La Vila, pista forestal Talamanca-Rocafort, 08279 Talamanca
Agafem la pista forestal que surt de davant del mas en direcció Rocafort, a uns 200m a l'esquerra

Coordenades:

41.72813
1.95397
413002
4620120
08277-168
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
XIX-XX
Regular
El cos de l'edifici es manté intacte i en bon estat, malgrat algunes obertures que han estat tapiades recentment. A l'interior però, hi manca la maquinària. Sols queden les restes d'una màquina de vapor.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 013A00015
Quim Serdà Manau

Presenta un cos rectangular de tipologia industrial en el que hi destaca un ull de bou octogonal a llevant, façana en que hi trobem també l'entrada principal.. Té un únic nivell i teulada a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. El parament és fet de carreus de pedra força irregulars, per bé que a les cantonades se'n hi troben de ben escairats. Les quatre façanes presenten portes i finestres amb arcs escarsers de maó pla. A l'interior, trobem cavalls de fusta a la coberta i encara hi ha les restes d'una antiga màquina de vapor, mentre que una altra que n'hi havia fou desmantellada.

L'explotació de la fusta fou una activitat que va complementar l'economia familiar des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX, quan definitivament seria abandonada junt amb els treballs agrícoles i ramaders l'any 1964.