Sequers de Gasala
Taradell

Prehistòric
    Neolític
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Dídac Pàmies- Antequem, S.L.

Sepultura megalítica situada al sud del municipi, prop de la masia de Gasala, en un replà anomenat l'Era del poc blat o Sequers de Gasala. És de planta rectangular, de 1'8m de longitud i 1m d'amplada, formada per lloses laterals cobertes per una gran llosa disposada de forma plana. L'estructura està envoltada per un petit túmul de terra.
    Segons les excavacions realitzades l'any 1965, s'hi identificà un individu sencer i restes òssies humanes fruit d'enterraments anteriors, així com alguns fragments ceràmics que van permetre ubicar cronològicament el període de funcionament de l'estructura vers l'època neolítica, entre el 2200 i el 1500 aC.

També es coneix com l'Era de poc blat o el sepulcre de Gasala. Actualment forma part d'un dels elements d'interès del sender de petit recorregut PR C-42. Els material exhumats i la memòria de l'excavació es troben al Museu Episcopal de Vic.

El jaciment arqueològic va ser descobert el gener de l'any 1965 per Ramon Vall de forma fortuïta, qui ho posà en coneixement del mossèn Antoni Pladevall, que al mateix temps informà al grup d'excavacions del Centre Excursionista de Vic, els qual realitzaren tres excavacions metodològiques dirigides per Martí Cassany, entre els mesos de gener i febrer del mateix any. Un cop finalitzades les excavacions, l'indret va restar abandonat fins l'any 1981, quan fou restaurat pel Centre Excursionista de Taradell.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.