Sepultures de can Ramon
Montmajor

Pujol de Planès
    A migjorn de can Ramon, al costat del cobert.

IX-XII
    La roca va ser tallada per ampliar l'era davant el cobert, fet que ha malmès els sepulcres.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Conjunt format per tres sepultures excavades en la roca. Es troben situades en una codina que va ser tallada per ampliar l'era del cobert que es troba al costat de la casa can Ramon del Pujol de Planès, fet que ha provocat que tan sols podem veure la capçalera. Estàn excavades a la roca i tenen forma ovoïdal, tipus banyera, orientades E-W i situades papal·lelament entre elles. Desconeixem si han estat fruit d'alguna intervenció furtiva, ja que és la primera vegada que es documenten.

A l'edat mitjana es feien alguns enterraments aïllats, lluny d'esglésies i relacionats amb un lloc d'hàbitat, generalment excavats a la roca i antropomòrfics. La tomba es cobria amb lloses de pedra encaixades. Aquest es troba al costat de la casa Querol, que suposem va tenir continuïtat amb el castell, i molt propera a l'església de Santa Maria de Querol. Desconeixem si aquesta sepultura s'ha excavat.

BOLÓS, J. i PAGÉS, M. (1982). Les sepultures excavades a la roca. A: Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya. Annex 1. Departament d'Història Medieval U.B. SERRA, R. (1992). La mort al Berguedà medieval. A L'Erol nº 38. Àmbit de Recerques del Berguedà. Pàgs. 23-26.