Senties
L'Estany

  Moianès
  Senties s/n
  Emplaçament
  Km. 8 Camí a Oló, trencant a mà dreta a uns 2 Km
  877

  Coordenades:

  41.87379
  2.1289
  427715
  4636130
  Número de fitxa
  08079 - 3
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Segle
  X-XVI
  Estat de conservació
  Regular
  Alguns elements estructurals i ornamentals de l'edifici són susceptibles de requerir algunes actuacions de condicionament o rehabilitació.
  Protecció
  Inexistent
  Cataleg de masies i cases rurals, núm. 3
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si IPA 16459
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08078A002000110000BP
  Autoria de la fitxa
  Anna Chàvez Calm - Isidre Pastor Batalla

  Can Senties és un mas antic situat al sector de llevant del terme municipal de l'Estany, al quintà de Senties, una zona relativament plana on predominen les terres de conreu. Es troba sobre els turons de la Creu de Senties, envoltada per boscos de pi. La masia està formada per dos cossos annexats construïts en pedra, amb els murs exteriors parcialment arrebossats. Aquests dos cossos conformen un volum principal de grans dimensions amb una superfície construïda de 680 m2, de planta rectangular i amb la façana principal orientada al sud. El cos situat més a l'oest té planta baixa, primera planta i segona planta, mentre que el volum situat més a l'est només té planta baixa i primera planta, i es troba més reformat. Les cobertes són independents, de teula àrab d'un sol aiguavés orientat a l'est i a l'oest respectivament.
  A la banda sud del volum principal hi ha dos volums secundaris annexats als extrems. Són de construcció de pedra. El volum situat més a l'oest té planta baixa i primera planta, i la seva coberta és de teula àrab, d'un sol aiguavés amb el pendent orientat a l'est. L'altre volum secundari només té planta baixa, amb coberta de teula àrab d'un sol aiguavés amb el pendent orientat a l'est. Aquests dos volums s'uneixen amb un mur per la façana sud, formant un pati central tancat davant de l'edificació principal. Al centre del mur hi ha una obertura gran d'arc de mig punt amb les dovelles de pedra i amb una petita coberta de teula àrab.

  La forma de tancar el mas Senties es coneix com estructura de barri. Aquesta tipologia de barri que tanca les masies és una estructura molt típica dels s. XVII, quan Catalunya pateix una gran inestabilitat i les masies es protegien dels assalts i atacs. Un dels cossos de la casa, sense poder-ho afirmar sense un estudi més profund, podria ser una antiga torre ja d'origen medieval.

  Es documenta ja l' any 900 i encara avui es vincula a la mateixa familia.La nissaga donà monjos al monestir de l'Estany: Josep Senties l' any 1320 i Pere Senties l' any 1410.

  AADD (2009). Aproximació a la toponímia del Moianès. Rafael Dalmau Editors.
  Catàleg de Masies. Text refós del Pla Especial del Catàleg de Masies i cases Rurals situades en sòl no urbanitzable (2014). Ajuntament de l'Estany. Federació de Municipis de Catalunya FEC, Universitat de Vic, Fundació Mas i Terra, Fundació Privada.
  COSTA, Enric (2003). Inventari de recursos turístics del Moianès, Inèdit, Moià.