Sarcòfag d'Arnau de Vilanova
Avinyonet del Penedès

  Alt Penedès
  08002-BARCELONA
  Emplaçament
  Museu Episcopal, Plaça de la Catedral s/n

  Coordenades:

  41.38072
  1.76581
  396801
  4581757
  Número de fitxa
  08013-4
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC Núm. 15931
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada accessible
  Arquebisbat de Barcelona C/ Bisbe, 5, 08002-BARCELONA
  Autoria de la fitxa
  J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Es reprodueix fidelment la que fa Mn. Trens l'any 1921 i que correspon al seu estat actual: "És un sepulcre buidat a una pedra d'una sola peça, medint 1'29 metres de llargada per 0'55 d'amplada i 0'45 d'altura. En la part davantera hi ha un relleu representant toscament una ànima en forma de figura humana eixint, emportada per àngels, d'un sepulcre. Els àngels són en nombre de sis, tres a cada cantó, dos que ajuden a pujar-la i els altres d'un valor purament decoratiu. Quasi no tenen altre missió aquests àngels que el de completar la decoració del relleu, d'una composició tan enginyosa com grollerament interpretada. Tot seguit fa pensar en un model anterior que s'ha interpretat amb mala traça. Totes les figures són deformes i mancades de sabor. L'extrem dret d'aquest sepulcre és completament llis. En l'altre extrem hi ha aquesta inscripció: ARNAL DE VILANOVA Al mig d'aquest inscripció hi ha també incisa una creu potenciada, de braços que van eixamplant-se l'un dels quals, l'inferior, acaba en espigó. Aquest sepulcre no té tapadora" (TRENS, 1921)

  Les coordenades que s'indiquen són les del monestir. De tota manera, a l'INVENTARI DE PATRIMONI (1980-1985) s'indica que existeixen raons per pensar que el sarcòfag no prové de Sant Sebastià dels Gorgs ja que hi ha, almenys, tres inventaris de finals del segle XIX on no apareix citat aquest sarcòfag i si els altres dos que encara són al monestir. Tenint en compte que Mn. Trens indica clarament que prové de Sant Sebastià dels Gorgs es pot pensar que en el moment de la Desamortització poder anar a mans de particulars i d'allà al Museu Diocesà.

  Segons M. Trens (1921) ingressà al Museu Diocesà de Barcelona un sarcòfag procedent de Sant Sebastià dels Gorgs, el qual descriu de manera coincident amb aquest que encara avui es conserva al mateix museu.

  INVENTARI DE PATRIMONI (1980-1985) Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Núm. 2523 ACCN TRENS, Manuel (1921) "Un sarcòfag important", Penedès, Núm. 6, Any III, Juliol-agost 1921