Santa Maria del Puig
Esparreguera

  Baix Llobregat
  Pla del Puig
  Emplaçament
  Carretera de la Colònia Sedó al Puig.

  Coordenades:

  41.55131
  1.86955
  405723
  4600578
  Número de fitxa
  08076-179
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA,18482
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  5807001DG0050N
  Autor de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Es tracta d'un temple d'una sola nau, amb dues capelles rectangulars, a manera de fals transepte, i un absis semicircular d'àmplia obertura i poc profund. Presenta un cimbori de planta ovalada que s'inscriu en un rectangle, on adopta una estructura de prisma octogonal, per causa del pes del campaneret de torre que hi ha a sobre i que en la forma que ha pervingut és posterior a l'obra romànica. La nau es cobreix amb una volta seguida de canó una mica apuntada. Els paraments de la nau són datables al segle XI, mentre que l'absis i el cimbori són de finals delsegle XII o inicis del segle XIII. Les excavacions realitzades al llarg dels darrers anys han posat al descobert a l'interior de l'església actual les restes d'un temple más antic.

  El 985, dins el terme del castell d'Esparreguera hi havia diverses parròquies. Així ho diu Guillem d'Esparreguera, senyor dels castells d'Esparreguera i de les Espases, quan els lliura a la seu de Vic. Per tant, aleshores ja devia existir l'església de Santa Maria del Puig, que fou la parròquia del terme del castell d'Esparreguera fins que el 1612 fou beneïda una nova parròquia a la vila. L'antiga parròquia del Puig perd influència des de llavors i sobretot després dels terratrèmols del segle XV en que queda força malmesa. El temple patí els efectes devastadors de la guerra civil (1936-39), i posteriorment fou restaurat pels Sedó, propietaris de la colònia industrial propera que duu el seu nom.

  CER (1996): Santa Maria del Puig. Esparreguera: Col·lectiu Esparreguerí de Recerques. Col·lecció Arrels 1. GAVÍN, J.M.(1988): Inventari d'esglésies. Baix Llobregat, n.21, pp.66
  PAGÉS,M: (1981):" Santa Maria del Puig". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
  PAGÊS, M. (1992). "Santa Maria del Puig". A Catalunya romànica, vol.XX: El Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme. Pp.355-359.