Santa Maria de Preixana
Montmajor

Preixana (Sant Feliu de Lluelles)
    Carretera de Solsona a Montmajor C-26, a 1 km del riu Aigua d'Ora

Barroc
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Temple dedicat a Santa Maria. És un edifici construït al segle XVII, tal i com mostra la data a la llinda de la porta: 1685. D'estil clàssic rural i orientada de sud a nord, és un edifici senzill, de planta quadrada, amb una sola nau i campanar quadrat situat al costat est de la façana principal. La façana té porta rectangular amb motllures a la llinda i als laterals, un ull de bou central. El campanar té un sol pis i quatre obertures d'arc de mig punt per les campanes. L'interior és d'una sola nau amb dues capelles laterals al costat de l'altar. La coberta és de volta de canó. Té sagristia i cor, però no s'ha conservat cap altar anterior a la guerra del 1936, tan sols hi ha la taula de l'altar i al mur la imatge de la Mare de Déu i altres dues, totes modernes. Al costat de l'església hi ha el cementiri. La festa major és per la Mare de Déu d'Agost, tot i que es celebra també el dia de Sant Roc. Es celebra missa un diumenge per l'altre, alternant amb La Torreta. Al costat de l'església hi ha el mas Penina, que conserva un mur romànic. A prop de l'església i aproximadament a 1 km al nord d'aquesta, hi ha la casa Soler de Preixana, de segur origen medieval però sense elements remarcables.

Tot i que durant algun temps aquesta església va ser parròquia, a finals del segle XVI ja constava com a sufragania de Sant Feliu de Lluelles. Tan Preixana com Sant Feliu es trobaven dins el terme de l'antiga Vall de Lord; al 1837 van passar al terme municipal de Montmajor perquè formaven part de les possessions del ducat de Cardona. L'any 1023 consta en un document que la senyora Emmo i el seu fill Morí vengueren la seva propietat de Mestossa, la casa, la torre, coberts i terres, que estava situada dins el comtat d'Urgell, en el terme de La Franquesa (la Flanquesa) de la Vall de Lord i que delimitava per orient amb el camí de Preixana. A l'entorn del 1292 Ramon d'Anglesola, senyor de Bellpuig, tenia la jurisdicció de Navès i part de Preixana; ho cedí al paborde de Solsona a canvi d'unes possessions que el paborde tenia en el Pla d'Urgell (BACH, 2002, p. 80). La torre a la que fa referència el document anterior seria de protecció viària, com la torre romana de la que es conserva la base quadrada al terme de Tentellatge. L'any 1303 hi havia a Preixana en Bernat Nina, i poc després en Pere Nina, del que derivà el nom Penina, que porta la casa que hi ha al costat de l'església. Aquesta casa, tot i que molt restaurada, conserva part d'un mur romànic i la seva situació sobre un turó rocós, pot fer pensar en un passat medieval i fins i tot en la seva possible condició de torre de defensa del camí a Solsona.

GAVÍN, J.M. (1985). Inventari d'esglésies. Vol. 17 El Berguedà. Ed. Arxiu Gavín. Barcelona. BACH, A. (2002). Montmajor i el seu comú. Ajuntament de Montmajor.