Santa Creu del Castell
Taradell

Es troba en estat ruïnós.
    National Monument Record
    Defensa
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Les restes de la capella de la Santa Creu es troben dins el recinte del Castell de Taradell. Es troba a la part nord del recinte i forma una estructura de planta rectangular. S'observen alguns trams de mur en "opus spicatum", una finestra amb esplandit i una espitllera. Al costat de llevant l'estructura conforma un absis carrat.

La titularitat del castell està condicionada al compliment del conveni de 18/03/02.

La capella de Santa Creu del Castell està documentada des de l'any 1185. La trobem esmentada fins al segle XVI, quan hi visqueren els darrers habitants del castell. A causa de l'estat ruïnós que presentava el conjunt no se n'havien trobat les restes, fins que en ser excavat entre el 1987 i 1898 va ser redescoberta. Els taradellencs hi anaven en processó el dia 3 de maig.

CABALLÉ, A.; OLLICH, I. (1989). Memòria i estudi arqueològic del Castell de Taradell. Direcció General del Patrimoni Cultural. PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I dels Orígens a finals del segle XVIII. Vic: Eumo Editorial, Taradell: Ajuntament de Taradell. Revista Taradell de maig de 1981.