Santa Anna
Mediona

Completament reformada
    Legal i física
    Fitxa ARQ079 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de grans dimensions de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes amb coberta a doble vessant amb carener perpendicular a la façana. El ràfec està composat per una imbricació de rajol i teula ceràmica.

Al seu voltant es distribueixen tot un seguint de volums, principalment a llevant entre els que destaca la casa dels masovers i altres dependències. A ponent hi ha la capella de Santa Anna i una garatge.

Pel que fa a les obertures es troben distribuïdes simètricament a partir de tres eixos a la zona central de la façana, amb obertures de diferents característiques als extrems, els que permet intuir possibles ampliacions de l’edifici primigeni vers l’est. Tanmateix el conjunt ha estat completament reformat i per tant és impossible fer una lectura clara de la seva evolució. L’entrada principal, lleugerament descentrada, està definida amb blocs de pedra treballada i rematada amb un arc rebaixat. A banda i banda hi trobem dues finestres rectangulars. A l’alçada del primer pis es repeteix la distribució, però amb un balcó sobre la porta i dues finestres quadrangulars a banda i banda. A les golfes hi ha una gran galeria de petits pòrtics d’arc de mig punt.

En els extrems de la façana principal trobem a ponent una porta adovellada rematada amb arc de mig punt i una petita finestra a l’alçada de les golfes. A ponent, hi ha la rèplica de la finestra, però la porta es transforma en un gran arc de mig punt actualment tapiat, un altre evidència de les importants transformacions de l’edifici al llarg dels segles.

L’església que hi ha adossada al mas està documentada des del segle XIII. El 1316 se sap que en tenia cura un donat, i més tard era la família Busquets qui la vetllava, ja que vivia a la masia del costat.

Al segle XVI, degut a que el lloc era molt visitat els jurats del terme de Mediona en van fer una reforma, per engrandir-lo, el que suposà la modificació quasi completa de l’antic temple romànic, del que sembla que encara es conservaria la porta.

Al llarg dels segles ha patit més reformes, essent l'última que l’ha dotat de la fesomia actual.

Estava situada a ran del Camí Ral que va de Sant Joan de Mediona a Sant Quintí.