Sant Roc de Cantonigròs
L'Esquirol

C/ Major, 1, 08569, Cantonigròs (l'Esquirol).

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, E14. Bé d'interès local.
    Arxiprestat del Ter-Collsacabra. Bisbat de Vic.
    Virgínia Cepero González

Església parroquial de planta basilical. Consta d'una gran nau central i la capella fonda, a la dreta de la nau. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada al sud-oest.
    Està construïda a base de murs de càrrega, realitzats amb mamposteria de pedra i morter de calç, arrebossats.
    La façana presenta un atri sostingut per pilars de pedra. La nau central és coronada per un campanar d'espadanya.
    Al darrera de la capella fonda s'eleva un campanar, de secció quadrada, bastit de pedra, amb finestres d'arc de mig punt, coronat per una terrassa. Aquest sector del temple es troba annexionat a la rectoria.
    A l'interior del temple, l'absis és peraltat i decorat amb pilastres estriades i capitells corintis; s'hi eleva una cúpula sostinguda per petxines. Conserva alguns retaules. La làmpada de damunt l'altar va ser dissenyada i construïda per Ramon Crosas i Capdevila als anys 60.

L'església parroquial de Cantonigròs te el seu origen en un petit temple votiu dedicat a Sant Roc, construït l'any 1854, amb motiu de la greu epidèmia de còlera que va assolar la comarca. L'any 1861 va ser objecte d'obres per tal d'ampliar-lo.
    L'any 1877, degut al creixement del nucli urbà de Cantonigròs, es va convertir en ajuda de la parròquia de Santa Maria de Corcó, i va aconseguir sacerdot propi. Finalment, l'any 1945 va establir-se com a parròquia independent.
    La seva construcció tardana es relaciona amb la formació de Cantonigròs, entre els segles XVIII i XX.
    Entre els anys 1944 i 1968 es va organitzar, sota els auspicis de la parròquia el "concurs parroquial de poesia de Sant Roc" i "festa literària del Collsacabra", el certamen literari en llengua catalana més important del moment.

PLADEVALL, A.; COLL, F.X.; SERRA, A. (2002) Història de la parròquia i poble de Santa Maria de Corcó. L'Esquirol: Parròquia de Santa Maria de Corcó, p. 47-49.
    SOLÀ i MORETA, F. (1933) El Cabrerès (2a ed.). Barcelona: Bisbe de Barcelona, p. 110-120.
    TORREDEFLOT i CORNET, I. (1893) "Parròquia antigua de Corcó: Capellas antiguas". Setmanari Català, Any IV: nº 47. Manresa, p. 742-743.