Sant Quirze de Subiradells
Taradell

XI
    BCIL.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Sant Quirze de Subiradells és una ermita romànica construïda vers el segle XI, sobre la que no s'han fet reformes significatives. És un edifici de planta rectangular amb l'absis semicircular. S'hi accedeix per un portal situat al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat de doble arquivolta. La nau consta de dos trams separats per un arc presbiteral i està coberta amb volta de canó de pedra. Al presbiteri hi ha un altar de pedra i una imatge moderna. Com a úniques obertures de l'edifici trobem una finestra irregular als peus del temple i una espitllera a l'absis. El campanar és de cadireta amb dos ulls i està situat al mur de ponent, des d'on s'observa un recreixement del mur, que es va fer quan es va refer la teulada, que està feta amb lloses de pedra. El parament dels murs és de carreus irregulars de petites dimensions disposats en filades.

Està documentada des de l'any 989, tot i que fou refeta el 1095 per ordre del bisbe de Vic a Guillem de Taradell. Al segle XIII tenia un sacerdot beneficiat i tenia com a patrons els amos de la Madriguera. Va ser profanada durant la Guerra Civil, quedant sense culte fins a la restauració de l'any 1967.