Sant Ponç
Sant Boi de Lluçanès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 2100 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 18'800

Dolent
    Les estructures que envoltaven la masia es troben aterrades o en mal estat i el volum principal presenta problemes de conservació amb la teulada en mal estat.
    Ref. cad.: 000900DG25D004
    Jordi Compte i Marta Homs

Sant Ponç està situada en un punt lleugerament elevat a l'oest de la riera del Sorreigs, al sector meridional del terme municipal.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i nombroses estructures adossades al voltant, la majoria de les quals es troben parcialment aterrades. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra irregular, amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud-oest, tenia un pati tancat o lliça amb nombroses estructures d'usos agropecuaris al davant, del que només resta un brancal del portal principal i alguns pilars i arcs de les estructures. Pròpiament a la façana, i a nivell de planta baixa, hi ha un portal d'arc rebaixat amb llinda monolítica on hi ha la data inscrita de 1789, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat i un balcó emmarcat amb maó i llinda de fusta, i a les golfes una obertura d'arc rebaixat emmarcada amb pedra treballada i actualment tapiada.
    La façana nord-oest es troba coberta de vegetació i només s'hi intueixen dues finestres, una de les quals emmarcada amb monòlits de pedra bisellada.
    Tant la façana nord-est com la sud-est són inaccessibles per la vegetació que ha crescut al voltant de la masia.

La masia de Sant Ponç apareix documentada en una descripció del terme parroquial de Sant Boi de Lluçanès de l'any 1855. Tot i així l'edificació actual és anterior tal com es reflecteix a la llinda del portal principal de la masia on hi ha gravada la data de 1789.

MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània.