Sant Pere de Vilamarics
Monistrol de Montserrat

  Bages
  Vilamarics. Entre els municipis de Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet.

  Coordenades:

  41.65357
  1.81808
  401586
  4611988
  Número de fitxa
  08127-6
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Pre-romànic
  Romànic
  Contemporani
  Segle
  X
  Estat de conservació
  Dolent
  En runes, i amb la coberta esfondrada.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA: 16804
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
  Autor de la fitxa
  Helena Garcia Navarro

  Església romànica bastida en un indret on anteriorment hi hauria un petit temple pre-romànic. L'edifici consta d'una sola nau capçada per un absis semicircular, dirigit a llevant, al centre del qual s'obre una finestra de doble esqueixada, rematada amb un arc de mig punt monolític.
  La nau havia estat coberta amb una volta de pedra (que ara està esfondrada), que arrencaria d'una cornisa que segueix tot l'edifici, estenent-se també a l'absis, que encara conserva la coberta, resolta amb un quart d'esfera.
  Inicialment s'entrava al temple per una porta situada al capdavall del mur de migdia, rematada amb un arc de mig punt fet amb dovelles de grans dimensions, emmarcades per una motllura. El mur de ponent és coronat per un petit campanar d'espadanya.
  L'edifici va ser refet l'any 1834, i durant aquestes obres els paraments interiors van ser enguixats i s'obrí una altra porta, de la qual només resta l'obertura. Possiblement també sigui d'aquesta època el contrafort que apuntala un dels murs laterals de la nau.
  Els murs exteriors pràcticament no estan decorats, només hi ha una cornisa al voltant de l'absis, sota el ràfec de la teulada.
  L'aparell és fet de blocs de pedra disposats en filades paral·leles.
  Segons Xavier Sitjes, encara conserva elements pre-romànics, tot i que a Catalunya Romànica els consideren dubtosos. Aquests vestigis consistirien en un tros de paret del costat sud i un fragment de l'arc triomfal, que era de ferradura.

  Petita església que va dependre del monestir de Santa Maria de Montserrat per donació comtal de Manresa. El 925, el bisbe Jordi de Vic va fer donació al monestir de Ripoll, entre altres coses, dels delmes de l'alou de "Vila Milech", que ja havia donat el comte Sunyer al monestir. Aquest "Vila Milech" correspondria a l'enclavament de Monistrol de Montserrat, situat entre els municipis de Sant Vicenç de Castellet, Marganell i Castellbell i el Vilar, anomenat Vilamarics. Encara que en aquests documents l'església de Sant Pere no és esmentada de forma explícita, podria estar construïda en aquells moments.
  Quan s'organitzà un priorat a l'església de Santa Maria de Montserrat, aquesta església i el seu alou passaren a formar part del seu patrimoni.
  L'edifici no degué sofrir grans reformes fins al 1834, quan es van dur a terme diverses obres, durant les quals es van trobar unes tombes antigues als voltants.

  "Fitxa de l'inventari de patrimoni arquitectònic". Barcelona: Generalitat de Catalunya.