Sant Pere de Serraïma
Sallent

Restaurada pel FAES durant els anys 1980
    Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Bisbat de Vic
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Edifici romànic del segle XI que no ha tingut gaires modificacions fins ben entrat el segle XIX, amb afegits rectangulars als laterals dels murs i al creuer, amb la incorporació d'una sagristia propera a l'absis. També amb aquesta última ampliació s'aixecà un campanar i s'aprofità el portal d'un altre indret. De la part estrictament romànica, destaca la seva estructura llombarda, la nau amb absis semicircular, coberta amb volta de mig punt i decoració en guix sota els ràfecs. Absis amb arcuacions cegues i bandes llombardes, a l'igual que al llarg dels murs. Finestrals als centres de l'absis i del mur de la banda sud, ambdós amb doble esqueixada i petites pedres disposades a manera de dovelles.

El dia del seu patró, s'hi celebra una popular Festa del Panet.

Documentat des del 1003, no consta com a parròquia fins el 1361, absorbint el 1878 la de Sant Martí de Serraïma. Depengué del monestir de Sant Benet de Bages des del 1021.

AA.DD. "Sallent a l'abast" .- Ed. FAES .- Sallent 1982 .- p.132 AA.DD. "Catalunya Romànica" .- Ed. Enciclopèdia Catalana .- Barcelona 1984 .- Vol. XI . p.360 BENET, Albert "Història del Bages" .- Ed. Parcir .- Manresa 1988 .- Vol. II .- p. 279