Sant Pere de Castellfollit del Boix
Castellfollit del Boix

s.II aC - s.XIII
    Científic/Cultural
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’any 1985, durant les obres de millora i de restauració de la capella de Sant Pere, de l’església parroquial de Sant Pere, es va dur a terme una intervenció arqueològica que va permetre identificar diferents períodes cronològics relacionats amb l’ocupació de l’indret. Així, es va documentar una primera d’època ibèrica relacionada amb a la presència de material ceràmic situat vers el segle II aC. Una segona fase que correspondria a la construcció de l’església primigènia del segle XI. La tercera fase, situada entre els segles XI i XIII, està relacionada amb la zona de necròpolis del temple. Es van documentar un total de sis enterraments en cista de lloses planes, alguns dels quals estaven seccionats per una capella construïda al segle XVI (fase quatre) i que durant les reformes de 1633 fou enderrocada amb la finalitat d’edificar l’actual capella. L’any 2010 durant les tasques de revisió de la Carta Arqueològica i en l’actualitat no s’han localitzar ni estructures ni material ceràmic en superfície relacionats amb el període ibèric a l’entorn de l’església.

Actualment les restes de la necròpolis són visibles i es troben situades sota l’actual cripta de Sant Pere.

Capella gòtica i retaule major de l’església de Sant Pere. Castellfollit del Boix. 1988

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.