Sant Nazari Oristà

  Osona
  Sector nord del terme municipal
  A 500 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 68'400

  Coordenades:

  41.97791
  2.02618
  419322
  4647782
  08151-5
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  XVIII
  Bo
  Es va restaurar l'any 1993
  Legal
  Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
  Sí, IPA. 23222
  Fàcil
  Religiós
  Privada
  Instituto Hermanas Josefinas de la Caridad. Pl. Divina Pastora, 10. 08500. Vic
  Jordi Compte i Marta Homs

  La capella de Sant Nazari es troba situada davant la façana nord-est del mas Sant Nazari. Es tracta d'una capella de planta rectangular d'una nau, amb absis carrat i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull i una creu de ferro a la part superior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra irregular disposades en filades força regulars.
  La façana principal, orientada al sud-oest, presenta un portal d'arc de mig punt modern fruit de la restauració, i una petita finestra, a mode d'espitllera, a sobre. A la façana de l'absis, al nord-est, hi ha una finestra esqueixada d'arc de mig punt.

  L'any 1936 la capella va ser profanada. La capella, als anys 80 del segle XX, es trobava arrebossada i s'havia fet servir com a magatzem de la casa. La porta d'entrada estava formada per una gran obertura rectangular amb una biga de ferro a mode de llinda i a sobre s'hi obria una estreta i llarga finestra rectangular. A l'interior encara es conservaven restes d'algunes pintures. En les visites pastorals de finals del segle XVII la capella encara no existia. Fou edificada durant el segle XVIII formant part de la parròquia de Santa Eulàlia de Pardines.

  GAVÍN, Josep M (1984). Inventari d'esglésies. Osona. Volum 15. Arxiu. Gavín.
  Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.