Sant Miquel del Cros (I)
Argentona

Veïnat del Cros. Camí de Sant Miquel del Cros, 9

Historicista
    Lluís Bonet i Garí
    Regular
    Manca restauració de la llanterna de ferro i vidre, molt malmesa durant l'època en que la finca estava desprotegida, així com una neteja de pintades dels murs exteriors i interiors.
    Sí, IPA: 36/8341
    Arquebisbat de Barcelona
    Anna Soteras i March / ACTIUM

Petita nau rectangular, amb l'absis orientat a NE, coberta amb volta absidial i llanterna de ferro forjat i vidre a base de paraboloides i hiperboloides. L'accés es fa a través un porxo lateral. L'acabat de les façanes és de pedra vista, amb presència d'elements decoratius a base de vidres policromats i rajoles vidriades.

Església original romànica, va ser enderrocada el 1884 per construir-ne una de nova, que va ser altre cop enderrocada el 1926. De la capella original se'n conserven fragments; una creu de pedra amb relleu, una peça de cornisa i un peu quadrat de terracotta. Actualment es troba dins la finca de Can Garí del Cros, envoltada per la mateixa tanca de la finca, a banda de la pròpia, de ferro forjat.

Primers esments del 1187, per la concessió d'un benefici gràcies al rector d'Argentona. Successió i documentació relativa a col·lacions i beneficis fins a finals del XVIII.