Sant Josep Obrer
Torrelavit

C. Can Rossell, 2. Can Rossell de la Serra

Jordi Cantó
    Oriol Vilanova

Església de construcció recent i molt funcional, de planta rectangular amb teulada de teula àrab a doble vessant, amb un cimbori quadrangular sobreelevat respecte a la teulada a la zona de l'absis, amb tres finestres rectangulars a cada costat, i cobert amb teulada de teula àrab a quatre vessants. Aquesta església té l'absis, quadrat, orientat al nord-oest, amb un petit cos, corresponent a la sagristia, que sobresurt pel lateral dret en aquesta zona. Al centre de la façana principal hi ha una gran arcada cega d'arc de mig punt, a la meitat inferior de la qual es troba la porta d'entrada, rectangular, amb porta de fusta a doble batent. La gran arcada cega està flanquejada per dues finestres rectangulars, que són idèntiques a les de tot el temple: es tracta de finestres fetes a partir de composicions regulars de peces de terra cuita, i se'n troben per tots els murs de l'edifici disposats regularment. A la dreta de la façana principal sobresurt el campanar, de planta quadrada, força esvelt, amb finestrals allargassats als quatre vents, coronat amb teulada plana. L'encalat de les façanes de l'edifici és d'un color blanc trencat, i tot l'edifici està envoltat per un sòcol de planxes de pedra artificial. L'interior està presidit per l'altar on s'ubica una imatge tallada en fusta de Sant Josep Obrer, realitzada per l'escultor Tomàs Bel.

La barriada de Can Rossell de la Serra, situada a una distància de 5 km respecte a l'església parroquial de Santa Maria de Lavit, ja comptava amb un bon nombre d'habitants durant la segona meitat del segle XIX. Per aquestes raons, l'any 1880 els seus habitants ja van sol·licitar que es construís una capella al nucli. Davant la negativa del rector hi insistiren de nou, enviant al bisbe de la diòcesi una sol·licitud signada per diversos veïns de l'indret, amb data de 8 de gener de 1883, la qual fou igualment denegada. No se'n va parlar més del tema fins que a partir de l'any 1951s'aconseguí que es fes missa al local de les escoles, i més tard es va donar el permís per a construir una església, a partir del projecte de Jordi Cantó. Així, l'església de Sant Josep Obrer va ser beneïda el dia 1 de maig de 1957, festivitat de Sant Josep Obrer, pel bisbe auxiliar de Barcelona Narcís Jubany, esdevenint el primer temple de tota la diòcesi de Barcelona sota aquesta advocació. El terreny sobre el qual es va construir el temple fou cedit pel senyor Enric Cardús, veí de Can Rossell. Igualment es va cedir la casa de Cal Cardús per a allotjar els obrers que treballaven a l'edificació de l'església. És sufragània de la parròquia de Torrelavit.

LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 280.