Sant Genís de la Gorga
L'Esquirol

L'Esquirol
    Molt a prop de les restes de cal Corema, a tocar del primer pont de la carretera de Tavertet.

XIII
    Només es conserven els vestigis.
    Virgínia Cepero González

Es tracta de les restes de l'església romànica de Sant Genís de la Gorga, que es trobava vora el camí ral de Vic a Olot, a l'indret del coll Sagorga, pròxima a les ruïnes de cal Corema.
    Només es conserven una part dels murs, a una alçada màxima d'1 m, que no permeten identificar la planta. L'aparell és a base de lloses allargassades, simplement trencades.
    Només una intervenció arqueològica al lloc permetria la obtenció de més dades.

Les primeres referències documentals de l'església de Sant Genís de la Gorga són de l'any 1239, al llegat testamentari de Dalmau de Castelló. Es trobava dins l'antic terme del castell de Cabrera i era sufragània de la parròquia de Santa Maria de Corcó.
    Al segle XVII ja només funcionava com a capella rural, tal com consta en la visita del bisbe l'any 1687.
    Finalment es va abandonar al segle XVIII per la pèrdua del culte, amb motiu del trasllat de l'església de Santa Maria de Corcó al nucli de l'Esquirol. L'any 1730 es va aterrar i es van aprofitar les seves pedres per a la nova església del poble.

PLADEVALL, A [et. al.] (1986) "Sant Genís de la Gorga". Catalunya Romànica, III, Osona, II. Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, p. 578-579.
    PLADEVALL, A.; COLL, F.X.; SERRA, A. (2002) Història de la parròquia i poble de Santa Maria de Corcó. L'Esquirol: Parròquia de Santa Maria de Corcó, p. 76-77.
    TORREDEFLOT i CORNET, I. (1893) "Parròquia antigua de Corcó: Capellas antiguas". Setmanari Català, Any IV: nº 45. Manresa: , p. 709-714 (45).