"Sant Feliu del Pinyó"
Sant Feliu de Codines

Tradició oral
    XIX-XXI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

"Sant Feliu del Pinyó" és el sobrenom amb què encara avui és coneguda la població de Sant Feliu de Codines. El motiu ve de l'abundància d'aquest fruit a l'entorn del poble.

Informació històrica facilitada pel Sr. Francesc Garriga.

La de pinyonaire era una ocupació més del ventall de feines del bosc. Els primers documents que en parlen són transaccions de compra-venda i jornals a les masies de Lloberes i ca n’Ullar de l’any 1729 en endavant. Al 1779 l’abat Nicolle de la Croix esmenta la col·laboració de les dones en l’extracció dels pinyons. Pasqual Madoz al 1845 recull els accidents que es produïen al collir pinyes i ja registra la denominació popular de Sant Feliu del Pinyó. Al 1882, la folklorista Maria de Bell-lloc (pseudònim de Maria del Pilar Maspons i Labrós) recorda el sobrenom vinculat a la recollida de pinyons. Antoni Gaudí inclou profusament la simbologia de la pinya pinyonera en l’Estendard de l’Orfeó Feliuà de 1902.

- VIÑOLAS, N. (2001). Sant Feliu de Codines, Tradicions i danses. Barcelona: Esbart Català de Dansaires.