Sant Cristòfol de Les Planes
Sant Jaume de Frontanyà

Berguedà
    Suposadament, l'església de Sant Cristòfol de Les Planes es troba en un indret elevat, just al costat de la masia de Les Planes, tot dominant la vall.
    Accés pel camí de les Planes, abans d'arribar a la casa.
    1137

42.19212
    2.05243
    421761
    4671542
    08216 - 48
    s. X
    No hi ha restes evidents de l'edifici.
    Bé Zona d'interès arqueològic pel Catàleg de Béns a Protegir, POUM de Sant Jaume de Frontanyà.

Lluïsa Vilalta Pérez

L'antiga església de Sant Cristòfol de Les Planes ha estat derruïda pels anys i recentment coberta a causa de la tala de vegetació i moviments de terra. Actualment només es poden entreveure el que podrien ser restes del mur de llevant.

L’església de Sant Cristòfol de les Planes estava vinculada a Sant Jaume de Frontanyà, qui en conservava tots els seus drets parroquials. Tot fa pensar que l’església devia dependre de Sant Jaume des de pocs anys després de la consagració de Frontanyà, l’any 905, quan el terme parroquial es va fraccionar i van aparèixer les esglésies de Santa Eugènia de Soïlls, Sant Esteve de Tubau, Sant Cristòfol de les Planes, Santa Maria dels Oms, Santa Magdalena de la Malosa, Sant Julià de Cosp i Sant Llorenç de Corrubí.