Sant Crist del Pradell
Gurb

A 2100 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera N-152a, punt quilomètric 71'600

Historicista
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La capella de sant Crist del Pradell es troba adossada a l'est de la masia del Pradell, encaixada entre la torre adossada a la masia i una masoveria.
    Es tracta d'una petita capella d'una nau, planta rectangular, absis carrat i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs són d'obra, arrebossats i pintats a la façana principal, amb algunes parts bastides amb pedra treballada.
    La façana principal, orientada al sud, presenta dues bandes als extrems laterals formades amb blocs de pedra treballada i coronades amb una sèrie de tres arcuacions cegues d'arc apuntat, d'estil neogòtic. Al centre hi ha un portal d'arc apuntat emmarcat amb pedra motllurada i amb una rica decoració d'estil neoclàssic que inclou falses pilastres als laterals i nombroses figures i elements en relleu, entre els que hi ha un àngel, una creu i altres motius religiosos. Sobre el portal hi ha una rosassa circular emmarcada amb monòlits de pedra motllurada i flanquejada per dos escuts heràldics en relleu, a l'esquerra el del·llinatge d'Abadal i a la dreta del de Cavalleria . Sobre la façana hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol ull que no conserva la campana. Està bastit amb blocs de pedra treballada amb una rica decoració d'estil neogòtic.
    La façana nord conté un petit cos adossat a la planta baixa que correspon a la sagristia. Per sobre, el mur de la capella és d'obra vista i forma tres arcs apuntats, els dos laterals cecs i el central, de major alçada amb una obertura amb vitrall de la mateixa forma però dimensions menors a l'interior.

A l'interior hi havia una imatge de Crist, obra de l'escultor Josep Llimona, que va ser destruïda durant la Guerra Civil.

L'actual edificació de l'església del Sant Crist del Pradell va ser bastida en la primera meitat del segle XX. Tot i així, en la visita pastoral de 1687 ja es cita una capella del Sant Crist al mas Pradell.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.