Sansamison
Castellet i la Gornal

La Costeta. Sud de Castellet
    BV-2116 al km 14 agafar el camí particular fins a Sansamison

s.XIII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Sansamison és un mas d’origen medieval modificat en època moderna i contemporània. El mas s’origina entorn una torre que posteriorment fou modificada en una petita església-capella dedicada a Sant Samison i de la qual s conserva la porta d’accés d’arc de mig punt adovellat a la façana de migjorn. A la façana de ponent de la capella s’hi adossa el mas fortificat originari  del qual es conserven encara dues espitlleres. El cos principal del mas actual és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat juntament amb una finestra d’arc pla i a nivell de pis dues finestres amb llinda de pedra i ampit i un rellotge de sol circular realitzat amb argamassa. A l’alçada de les golfes s’hi obre una galeria mitjançant finestres d’arc de mig punt i en la qual encara s’hi conserven les sitges d’emmagatzematge del gra. De l’interior es conserva la zona dels dos cellers, un dels quals amb les espitlleres del mas fortificat i les escales de pedra que donen accés al primer pis. A banda i banda de hi ha diversos volums que antigament eren els estables i les quadres. En el cas del cos de ponent, l’espai fou reconvertit en habitatge a principis del segle XX, amb planta baixa, pis i golfes amb terrassa. Davant la casa hi ha un pati tancat per un baluard amb la porta d’accés d’arc rebaixat. El parament del cos principal és de pedra de filades irregulars rejuntades amb ciment a diferencia el volum secundari, de ponent, arrebossat tonalitat terrosa.

El mas Sansamison conserva restes d’una antiga capella d’origen romànic dedicada a Sant Simeó. L’any 1298 Saurina de Cort, esposa del cavaller Raimon de Ribes,va fer testament i entre les donacions va deixar cinc sous a l’obra de Sant Simeó. Es possible que sigui d’aquest moment la construcció de la capella. Se sap que al segle XVIII es va reedificar. En un capbreu de l’any 1656-1657 es documenta Francesc Prats, pagès de Sant Simeon i la casa situada a Sant Simeon. Al segle XX era propietat dels Salesians.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Penedès i l’Anoia. Vol. XIX. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.