Salts de l’Avenc o de la Cua de Cavall
Tavertet

Cingles de l'Avenc
    Emplaçament
    Al cingle de l'Avenc, a l'indret on el torrent de l'Abeurador i el torrent de l'Avellanosa hi aboquen les seves aigües.

42.00143
    2.43717
    453389
    4650088
    08280 - 158
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Àrea especial de conservació
    Forma part de l'Espai Natural del Collsacabra.
    ACA Generalitat de Catalunya
    Virgínia Cepero González

Els salts de l’Avenc es troben als cingles de l’Avenc, a l'indret on el torrent de l'Abeurador i el torrent de l'Avellanosa hi aboquen les seves aigües.

És un dels paratges naturals més impressionants  del Collsacabra.

L’aigua dels dos petits torrents paral·lels, el de l’Avellanosa i el de l’Abeurador, cauen al buit en els cingles pròxims a la casa de l’Avenc. Formen un primer tram d’uns 100 m fins a la lleixa del salt i cauen 100 m més, ajuntant les seves aigües poc després.

Sota el cingle, els salts dels dos torrents formen un gorg, conegut com la Plaja, on neix el torrent de les Aigües.

El salt del torrent de l'Abeurador és menys cabalós que el de l'Avellanosa, que rep el nom de saltant de la Cua de Cavall.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 160.

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra (2ª edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 356.

SEVILLA, R. (2003) “Salts i cascades de Tavertet”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 49. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 15-17.