Salt del Met
Vallbona d'Anoia

Des de la bifurcació del c.de Ca la Fou i l'Av. de l'Escorxador, continuar el camí fins uns camps

s.XII
    Destruït
    Núria Cabañas

El jaciment arqueològic es troba ubicat al sud-oest del nucli de Vallbona d'Anoia, sobre el Salt del Met, en una zona de camps de conreu, a tocar del PK 36 de la C-15.
    L'any 1985 durant la realització de la Carta Arqueològica, no es va apreciar superficialment cap tipus d'estructura, però, per les seves característiques, es tractaria d'un lloc d'hàbitat medieval i segurament hi hauria un o diversos forns de ceràmica ja que es van trobar algunes peces defectuoses o deformades per un defecte en la cuita. Principalment corresponen a recipients de perfil globular, lleugerament carenats i vores exvassades i d'usos relacionats amb l'emmagatzematge i la cuina. Per la seva tipologia aquestes peces podrien situar-se cronològicament al llarg del segle XII. L'any 2005 es dugué a terme una prospecció arqueològica en la zona amb motiu del projecte: "Nova carretera, Variant de la carretera B-224, tram Piera - Vallbona d'Anoia". Arran d'aquest prospecció, es va determinar que el jaciment s'havia vist afectat pels treballs d'extracció de pedres a la zona i per la construcció d'un nou vial i els seus talussos.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 23.BARP del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

El jaciment arqueològic av ser descobert l'any 1985 per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'estudis Comarcals d'Igualada (CECI). L'any 1998, arran del seguiment arqueològic d'urgència en els terrenys afectats per la variant C-244 de Capellades a Sant Pere de Riudebitlles, es va localitzar abundant material ceràmic d'època medieval. L'any 2005 amb motiu de l'estudi d'impacte ambiental per la nova carretera C-224 es va dur a terme una prospecció arqueològica que va evidenciar la degradació del jaciment a causa de diferents moviments de terra. Actualment, no es constata cap resta arqueològica.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    BUSQUETS, F. (2005): Memòria de l'estudi d'impacte ambiental de ka nova carretera B-224, tram Vallbona d'Anoia - Piera ( Anoia).