Safareig La Fonteta
Vallcebre

El Comellar
    Carretera B-401, abans d'arribar al poble, trencall a l'esquerra direcció El Comellar.

Únicament queden 4 pedres que insinuen la silueta del safareig.
    Anna Junyent Traserra

La zona de La Fonteta deu el seu nom a la font que hi ha. L'aigua d'aquesta font s'aprofitava per omplir un safareig o bassa on algunes cases de la zona hi anaven a rentar la roba. Avui en dia, de l'antic safareig, només queden quatre rocs que permeten veure la forma que tenia. Al seu lloc, hi ha 2 sagreigs prefabricats de ciment que s'hi han col·locat fa uns anys. Actualment, ningú hi va a rentar la roba perquè, tot i que l'aigua es va renovant i va marxant, els safareigs estan plens d'algues. L'aigua de la font segueix un rec i encara s'utilitza per omplir els safreigs. L'antic safareig tenia 3 lloses grans de pedra que servien per rentar-hi la roba. No s'hi observa cap coberta ni restes que demostrin que hi hagués sigut. Per la seva ubicació aïllada, possiblement, en els seus origens, tingués més una funció de bassa per abeurar-hi el bestiar que no de safareig.

Els safreigs servien perquè la gent hi anés a rentar la roba. Van ser molt utilitzats fins a mitjans del segle XX. Generalment, els pobles tenien un safareig municipal, on hi podia anar tothom, i algunes cases o barris tenien safreigs de caire més particular. El safareig de La Fonteta seria un safareig de zona, ja que només l'utilitzarien les cases del voltant.