Safareig del Campament de l'Exèrcit Popular
Pujalt

Les Escomes

El darrer tram està malmès.
    BCIL . 862-I /Acord Ple Consell Comarcal / 31/03/2005
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Safareig de notables dimensions que està construït en el marge d'un camp. Està fet amb pedra, amb un mur frontal que delimita el canal que s'omplia de l'aigua de la font Tosquella, situada en una cota superior. L'interior del canal està revestit amb rajols o morter, segons el tram, i s'hi conserven línies divisòries.

La Base d'Instrucció Militar del XVIII Cos de l'Exèrcit Popular de la República va establir-se a Pujalt el març de 1938, després que a la població s'hi concentressin els primers soldats republicans procedents de la 27 Divisió d'Infanteria. Després d'adaptar edificis del poble per a ús militar, es va començar a construir el campament als afores, a l'Obac de les Escomes. Aquest comptava amb diversos refugis, barracons, letrines, etc; com també d'un safareig per als soldats. El 20 de gener de 1939 els soldats franquistes van entrar a Pujalt, on uns dies abans els soldats republicans ja s'havien retirat, tot destruïnt el campament perquè no fos aprofitat per l'enemic. La recuperació del patrimoni de la Guerra Civil va començar l'any 2004 en el marc de camps de treball arqueològics, que van seguir cada any fins al 2008 i que n'han permès la seva recuperació i la difusió.